Ahad, 30 November 2008

GAMBAR BATU PERMATA!!ZAMRUD ( EMERALD)

123 4

1) Batu zamrud yang telah dicanai ( Oval Shape)
2) Emeral cut
3) Cabochon
4) Batu zamrud belum dicanai ( Rough Emerald )

SEKILAS TENTANG BATU PERMATA ( GEMSTONE )


Batu-batu permata terjadi melebihi 120 km di bawah perut bumi - melalui tekanan yang kuat dari permukaan bumi. Maka, semua atom karbon akan terperangkap membentuk kristal-kristal indah putih bercahaya. Melalui tekanan gunung berapi, perubahan plat benua, dan fenomena perubahan bumi, batu permata terdesak keluar ke permukaan bumi. Maka sebagian kecilnya akan menjadi intan berlian dan selebihnya akan terperangkap di celahan gunung-ganang, bukit-bukau atau batu-batuan bercampur dengan unsur mineral yang lain untuk membentuk pelbagai jenis batu permata dalam pelbagai warna yang sungguh menakjubkan.
Hasil daripada gabungan dengan mineral-mineral lain, terbentuklah intan baiduri, kecubung, nilam, delima, zamrud, tourmaline, alexandrite, garnet, mata kucing, mata harimau, zircon, kunzite, chrysoberyls, bryls, opal, fuchsite, aked, ametrine, fairus, malaqat, yaqut, mirjan, jarummas, citrine, peridot, aqua marine, dan ribuan lagi jenis batu permata yang terdapat di seluruh alam ini.
Melalui kecanggihan teknologi pada masa kini, terhasillah pelbagai jenis intan, kristal dan batu-batuan melalui olahan tangan manusia sendiri. Baik yang asli atau tiruan, ianya tetap menarik sebagai perhiasan anting-anting, cincin, gelang, dan sebagainya. Itulah kebesaran Allah S.W.T dan keajaiban alam ciptaan-Nya yang sebagian besarnya masih belum disingkap oleh manusia….
Related Posts with Thumbnails